Прашец /полен/

Прашец /полен/ и стареене на организма

15

 

 

 

 

 

 

 

Човешкото тяло е съставено от много клетки. Като цяло здравословното състояние на организма се определя от състоянието на неговите клетки. Те са най-малките живи градивни единици на организма. Състоят се от външна обвивка, ядро съдържащо генетичния материал, клетъчна течност разположена между ядрото и обвивката в която има органели. Последните способстват обмяната на веществата в клетката, размножаването и възстановяването на повреди. Различните клетки в организма имат различни функции. Те изграждат различни органи и тапицират кухините. Възстановяването на повреди като процес се наблюдава на органно или на тъканно ниво. Повредената клетка не може да се отремонтира. Тя загива, а на нейно място се появява нова чрез размножаване на съществуващите. Причините за загиване на клетките са много. Има някои органи, които са подложени на интензивни физически натоварвания, които водят до унищожаване на големи количества клетки. Пример за това са органите на храносмилателната система, които опростено могат да бъдат представени като една тръба оплетена от множество кръвоносни съдове, която е малко разширена на места /стомах/, малко нагъната /черва/, в която храната попада през горния отвор /уста/, подлага се на обработка чрез физическо въздействие /дъвчене/, въздействие на някои вещества, отделяни от жлезите /слюнчени, панкреатични/, жлъчката на черния дроб, стомаха. В резултат на това храната се разбива на малки порции захари, мазнини, белтъци /аминокиселини/, които могат да бъдат транспортирани през стената на тази тръба, попадат в кръвообръщението и достигат до органи, където се обработват, до депа или като директен енергиен и градивен източник за всички клетки на организма.

Неусвоимите вещества се подлагат на гниене в дебелото черво и се отделят от организма във външната среда. Вътрешната повърхност на тази тръба е тапицирана със специални епителни клетки, които като плочки за баня изолират стените на тръбата от агресивното въздействие на солната киселина, жлъчните соли, храносмилателното въздействие на ензимите. Преминавайки през тази тръба храната излющва част от епителните клетки, но чрез интензивни процеси на деление в по-дълбоките слоеве на стената на червата и стомаха се образуват нови епителни клетки, които се избутват към вътрешната повърхност на тръбата за да я защитават. Делението на клетките, представено схематично е нещо като копиране на ксерокс. Добре известно е, че хубави копия се получават само от оригинали, а копия от копия водят до все по-голямо нарушаване на качеството. Важно е да се знае, че нормално в организма при това копиране могат да настъпят грешки при които клетката-копие малко се отличава от клетката-оригинал. Сгрешените клетки като правило се отстраняват от имунната система на човека, която различава сгрешената клетка като чужда и я унищожава. Ако, обаче продукцията на сгрешени клетки е много голяма, то имунната система не успява да премахне всички грешки. Някои от тях остават и започнат да правят свои копия. Тия копия вече имат качества различни от нормалните клетки. По този начин се развиват раковите заболявания.

Аналогично на храносмилателната система, дихателната система може да бъде представена като една найлонова торба с форма на грозд, оплетена с много кръвоносни съдове. Въздухът, тютюневият дим, газовете от двигателите на колите, от комините на предприятията и домовете, прах, бактерии, вируси и др. попадат през отвора на торбата в грозда и попадат в системното кръвообръщение като по този начин достигат до всяка клетка на организма. И отново на границата с външната среда стоят тапициращи вътрешната повърхност на торбата епителни клетки. Те също интензивно загиват и се размножават.

Най-големият орган на човешкото тяло – кожата е подложена на интензивни физически и лъчеви въздействия. Тя също е покрита от множество специализирани епителни клетки с повишена якост и съдържащи пигмента меланин, предпазващ от ултравиолетовата слънчева радиация, които ежедневно се заменят с нови.

Отделителната система е огледално копие на дихателната. Грубо представено може да се използва аналогията с найлоновата торба с форма на грозд. Но тук от кръвоносните съдове, които оплитат гроздчетата се отделя ултрафилтрат, който в крайна сметка образува окончателната урина. Тя съдържа азотни вещества, урея, амоняк и др. Стените на пикочните пътища граничат с външната среда и са тапицирани с плоски епителни клетки.

Съществува една особена тъкан в организма на човека, наречена кръв. Непрекъснатото движение на кръвните клетки по съдовете е свързано с много голямо физическо натоварване. Допълнителните увреждания на мембраната на тези клетки води до разрушаване на еритроцитите и до анемии и други заболявания на кръвта. Това налага непрекъсната еритропоеза, т.е. продуциране на кръвотворни клетки.

От казаното до тук донякъде става ясно защо най-често срещаните ракови заболявания са на белите дробове, на стомаха и червата, на отделителната система и на простатата, на кръвотворната система.

В днешно време факторите, които водят до повишена смърт на клетките, и поради това до повишено напрежение при работата на имунната система, с произтичащите от това рискове от грешки при отстраняване на дефектните клетки, са много. Един от важните механизми на вредно въздействие на тези фактори върху организма са образуването на свободни радикали. Това са вещества, които лесно влизат във връзка с липопротеидните външни мембрани на клетките и ги разрушават. Това от своя страна води до напрежение на възстановителните и коригиращи грешките процеси, а от там и до по-висок риск от образуване на туморни процеси. Не трябва да се пропуска и фактът, че някои от клетките, например на нервната система нямат възможност да се делят. С други думи казано, количеството на нервните клетки през целия живот на човека само намалява. Това намаляване на мозъчното вещество е в основата и на умствените и двигателните проблеми, които се срещат у възрастните и особено в страни с ниска култура на живот. Нарушаването на възстановяването на някои клетки води също и до други нетуморни заболявания, които могат да станат причина за инвалидизирането, а в по-тежки случаи и до загиването на организма. Става въпрос за увреждането на покриващите вътрешната повърхност на съдовете ендотелни клетки. Тяхното увреждане лесно може да наруши кръвотока. В мястото на повредата става натрупване на кръвосъсирващи вещества, което може да доведе до инфаркти и инсулти поради запушване на кръвоносни съдове.

Разглеждайки всички тези системи не може да не обърнем внимание на промените, които настъпват и в опорно-двигателния апарат. За жалост представата ни за болки в ставите при промяна на времето при възрастни хора е само бегла предства за лавината от процеси, които настъпват в механиката и хидравликата на тялото. Кои са водещите процеси, които до голяма степен определят качеството на живот в тази възраст. Най-генерализирано се засягат костите, които, особено при жените, са подложени на недостатъчтно отлагане на калций. Развива се остеопороза. От заболяването страдат и мъжете, но в по-малка степен и по-рядко. Поради намалената здравина на костите най-често настъпват тежки счупвания при незначителни травми. Особено опасни са компресионните фрактури на телата на прешлените, които могат да увредят гръбначния мозък. Те водят до залежаване на пациентите, до развиване на пневмонии и тромбо-емболични състояния, които често финализират със смърт. Друг съществен процес е промяната на състава на съединителната тъкан, която става по-слабо еластична, по-чуплива, по-лесно се къса. Причина за това е промяната на качествата на колагеновите и еластиновите влакна на съединителната тъкан, които полимеризират. Една от важните причини за промяна на тези влакна е окислението им от свободните радикали. Като се има предвид, че стените на кръвоносните съдове са изградени в голяма степен от съединителна тъкан става ясно защо втвърдяването им води до повишаване на кръвното налягане, а много често и до хеморагични инсулти и вътремозъчни кръвоизливи и хематоми, когато в резултат на повишеното налягане стената на съда се пука или просто се издува и се получава аневризма.

Стареенето на организма е сложен и недостатъчно изучен процес. Факт е обаче, че при едни хора настъпва по-бързо, а при други по-бавно. При някои умствените способности, психиката са съхранени до дълбока старост, а при други не.

Всяко едно наше действие, насочено срещу старостта удължава живота и радостта от него.

Пчелният прашец със своя балансиран състав от незаменими аминокиселини, ненаситени мастни киселини, микроелементи, витамини, хормоноподобни вещества, растежен фактор, антиоксидантна, имуностимулираща и афродизиачна активност може да бъде един лесен начин за повишаване на качеството на нашия живот независимо от възрастта.

Прашецът съдържа вещества, които действат профилактично и лечебно, подпомагат оздравителния процес на организма и укрепват резистентността на клетките, а с това и на органите, системите и целия организъм. Той се прилага с успех при лечение на множество заболявания като смущения от страна на простатата и се стигне до намаляване на повишеното тегло.

Съдържа инвертирана захар, която не ферментира в стомашно-чревния тракт. Така с успех може да се прилага при инфекциозни стомашно-чревни заболявания. Като естествен лубрикант води до подобряване на перисталтиката на червата, намалява запека и отделянето на газове.

Съдържанието на естрогеноподобни и андрогеноподобни хормони подобрява метаболизма и регенерацията на тъканите, действа благоприятно при остеопороза.

p_p

Приложение и дози

Прашецът може да се приема от здрави хора профилактично, а от болни при следните заболявания и състояния.

 • Анемии
 • Алергии
 • На апетита действа нормализиращо
 • Астма
 • Кръвообразуващо средство
 • Укрепва капилярите
 • Хронична умора, астения
 • Импотенция
 • Стерилитет
 • Целулит
 • Бъбречни смущения
 • Менопаузални смущения
 • Остеопороза
 • Заболявания на простатата
 • Язви
 • Множествена склероза
 • Повлиява положително продължителността на живот
 • Забавя стареенето на организма

ПРИ ЗДРАВИ ХОРА

Дневната доза за възрастни е 15 – 20 грама изсушен прашец за срок от 1 до 3 месеца. Препоръчва се да се приема при смяната на сезоните – в есенно – зимния и пролетно – летния период.

Деца на възраст 3 – 5 години – 5 – 10 грама дневно

Деца на възраст 6 – 12 години 10 – 15 грама дневно

ПРИ БОЛНИ ХОРА

При възрастни една седмица се приемат по 30-40 грама. Поддържащата доза е 15-20 грама дневно.

При инцидентно приемане на прашец се препоръчва курсът да е минимум 6 седмици. Оптималният срок на приемане е 3 месеца.

Ако се приема продължително време след 6 седмици прием се прави 6 седмици прекъсване.

ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ

В офталмологията

 • повишава визуалния капацитет
 • подобрява корнеоретиналната циркулация
 • херпетичен кератит
 • корнео-конюнктивални изгаряния
 • трофични язви на корнеята
 • хронични блефароконюнктивити, които са резистентни на друга терапия
 • очна хирургия
 • кожна чупливост и различни наранявания
 • чупливи нокти
 • косопад
 • някои кожни заболявания /авитаминози/
 • заболявания на простатата
 • в гинекологията като супозитории, овули
 • исхемични болести на сърцето

Кожни болести

Пикочо-полови болести

ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Сърдечно-съдови заболявания

o сърдечна астма

o стар миокарден инфаркт

o хронична сърдечна недостатъчност

o екстрасистолна аритмия

o надкамерна пароксизмална тахиаритмия

o хронична предсърдна фибрилация

o ляв и десен бедрен блок

 • системна атеросклероза (церебрална и периферна)
 • систолна артериална хипертония
 • есенциална артериална хипертония
 • дислипидемия

o високи нива на серумния холестерол

o високи нива на серумните липиди

Стомашно-чревни заболявания

 • понижен апетит поради различни причини
 • запек
 • ентероколит
 • дивертикулоза, амебен колит, диария, хронични чревни инфекции
 • стомашна язва, гастрит, стомашно-чревни язви, птоза на стомаха, стеноза на хранопровода или пилора
 • ускорен пакаж на храната след резекции на стомаха, при фистули
 • гастроентерити, язвен колит, проктити, спастични колити
 • епидемичен хепатит във фаза на оздравяване
 • токсичен хепатит
 • хроничен хепатит (персисираща агресивна некроза)
 • хроничен хепатит с цироза
 • цироза на черния дроб
 • стеатоза
 • хпоничен простатит, везикулит
 • простатит
 • аденома на простатата
 • периуретрална аденома
 • ендоцервикална ектопия
 • ендоцервикална левкоплакия
 • депресионен синдром
  • астения
  • алкохолизъм
  • полова слабост, сексуална астения
  • импотентност
  • хипогликемия
  • климакс
  • нарушено протичане на пубертета
  • анемии (следкръвоизливни и хипохромни)
  • намалена употреба на белтъци
  • хиповитаминози, авитаминози
  • недостиг на микроелементи и винерали
  • предоперативни и следоперативни състояния
  • стомашно-чревни тумори
  • рак на гърдата
  • карцинома на простатата
  • рак на дебелото черво
  • рак на шийката на матката
  • лимфоидна левкемия
  • миелоидна левкемия
  • радиационна болест – Х- и гама лъчи
  • интоксикация с въглероден окис, въглероден двуокис, азотен окис, олово, живак, ДДТ, стронций, кадмий, йод, нитрати и нитрити
  • лекарства със силен токсичен ефект – химиотерапия при онкологични заболявания

Заболявания на черния дроб

Заболявания на уро-гениталния тракт

Психиатрия

Сексология

Хормонални нарушения

Синдроми на дефицит

Онкологични заболявания

Дезинтоксикант

Имуностимулант

Псориаза

Приложение и дозировка

Заболяване Продукт Дози Продължителност Алтернатива
Хипохромна анемия перга Възрастни:1 чаена лъжичка 3 пъти дневно

Деца до 1 год.:

1/3 чаена лъжичка 3 пъти дневно

Деца над 1 год.:

1/2 чаена лъжичка 3 пъти дневно

един месец Перга с мед в съотношение 1:1 в същите дози и със същата продължителност
Белтъчно гладуване пчелен прашецмед 10-30 грама прашец, смесени с 20-50 грама мед дневно до нормализаиця Перга вместо прашец
Простатит Капсули полен от 400 мг 6-8 капсули дневно една година
Периуретрална аденома Мед
+ прашец 10%
+ прополис 2% вътрешно
три чаени лъжички дневно 3 – 12 месеца
Супозитории, съдържащи пчелен прашец, пчелно млечице, прополис и мед 1 супозиторий дневно вечер по един месец с почивка един месец
Ферментация, гнилостни процеси, спастичен колит Пчелен прашец 20-30 грама дневно докато се нормализират симптомите суспензия, съдържаща прополисов екстрат, поленов екстрат и ментово масло – по 3 чаени лъжички дневно
Увреждания на устната лигавица и на гърлото при лечение с кобалт при онкологични заболявания Смес от мед, пчелен прашец, прополис, пчелно млечице По една чаена лъжичка 3 пъти дневно докато се нормализира целостта на лигавиците
Климактерични проблеми Смес, която съдържа 20 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 250 грама пчелен мед 1 – 2 чаени лъжички дневно Подобрение настъпма след 5 дни, изчезване на симптомите след 15 дни лечение.
Дисменорея в млада възраст Смес, съдържаща 25 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 223 грама мед 5 грама сутрин преди закуска за два менструални цикъла 8 седмици
При радиационна болест по време на лъчетерапия след оперативно отстраняване на карцином Смес, съдържаща 25 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 223 грама мед 1 – 3 чаени лъжички дневно До нормализиране на състоянието
Коронарна и системна атеросклероза. Високо кръвно налягане Смес от полен и растителен лецитин По 2 чаени лъжички дневно след храна По 15 дни от всеки месец
При урогенитални заболявания пре- и постоперативно Смес, съдържаща 25 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 223 грама мед По 3 чаени лъжички дневно 4 – 7 дни преди операцията.Следоперативно – до възстановяване на състоянието Пчелен прашец по 15 грама дневно
Ендоцервикална ектопия Крем, съдържащ 10% поленов екстракт и 5% прополисов екстракт Местно приложение 3-4 седмици
Херпетичен конюнктивит, изгаряния на роговицата и на конюнктивата, трофични язви на роговицата, хроничен блефаро-конюнктивит, постоперативно в офталмологията Колир с 2 – 5% поленов екстракт Местно приложение вечер До изчезване на симптомите
Share Button