Прополис (Пчелен Клей)

ПРОПОЛИС – ЗАЩИТА НА ГРАДА

1112

Важна забележка!

В целия документ по-долу, където се срещат изолирано думите мед и прашец става въпрос за пчелен мед и пчелен прашец.

Как най-лесно се употребява прополисът?

С изключение на пчелната отрова, приложението на която изисква строга дозировка и правила, останалите пчелни продукти са лишени от токсичност, от странични ефекти, противопоказания и несъвместимост с други препарати. Като единствено противопоказание за употребата им може да се посочи алергията към тях и захарния диабет. Последното противопоказание не е абсолютно.

17Думата прополис има гръцки произход и има следното значение – про – преди и полис град, или иначе казано защита на града. Прополисът е субстанция, която защитава пчелното семейство в кошера. Пчелите си служат с него, за да дезинфекцират жилището си и затворят ненужните им отвори в кошера. Това много ясно може да се наблюдава при стари и прогнили кошери, където отпадат парчелнца от дървесината и пчелите бързат да ги запълнят с прополис. Той служи като един своеобразен филтър за вирусите и други вредни микроорганизми, които биха могли да навлезат в кошера. По този начин пчелите съумяват да запазят един микроклимат в пчелното си семейство, чист от зарази и болести.

Във всеки район прополисът е различен в зависимост от преобладавщата растителност, и въпреки това основните защитни свойства на прополиса, се отличават пренебрежимо малко в различните видове.

Пчелите най-често приготвят прополиса от защитни вещества, които някои растения отделят чрез кората и пъпките си (например тополите). Това са различни видове гуми, восъци, смоли. Те го обработват чрез челюстите си премесвайки го със слюнка, транспортират го в кошера и там полират всяка една повърхност, като по този начин я предпазват от микроорганизми. Нещо повече, с прополис те обработват и вътрешните повърхности на пчелните килийки. Това е и една от причините за предпочитанията на потребителите да консумират пчелен мед от пита вместо центрофугиран мед. С прополис пчелите натъркват и тялото си, като по този начин използват неговото защитно действие.

Съставът на прополиса в днешно време е предмет на интензивни проучвания, за да се установят причините за неговия чудодеен лечебен ефект при множество заболявания при човека и животните. Основната му баластна съставка представляват различни растителни смоли, гуми и восъци. В него има много флавоноиди, както в чая и виното, антиоксидантни вещества, органични киселини и техни естери, феноли, алдехиди, витамини, минерали, растителни есенции. Антибактериалният ефект на прополиса е известен от древността. Сложният биологичен състав прави това вещество уникално по медико-терапевтичен ефект и е причина да не е възможно да се синтезира в лабораторни условия.

В днешно време прополисът все по-интензивно се използва в хуманната медицина. Той се прилага под форма на тинктури, таблети, гранули, сиропи, айрозоли, спрейове, кремове при лечение на оториноларингологични заболявания (ангини, синузити, отити, афти, гингивити). При това той действа противовъзпалително, аналгетично, анестезиращо. Свойството му да възстановява епителните повърхности го прави много успешен препарат при лекуване на изгаряния, абсцеси, фурункули, рани в дерматологията, при лекуване на декубитални (дълбоки атрофични) рани при болни с увреждания на гръбначния мозък или поради други причини.

Въздействието му върху организма не е само локално. Той стимулира имунната система, има спазмолитичен ефект, изразена антиоксидантна, противотуморна, противорадиационна и дезинтоксикираща активност.

Прополисът в кошера

Пчелите го използват като защитно средство. Полирането на стените на килийките води до повишаване на тяхната физическа устойчивост и до устойчивост спрямо микроорганизми. В студено време с прополис пчелите ограничават въздушните потоци в кошера като по този начин го използват като термоизолатор. Със своята бактериостатична, бактерицидна, антисептична, антимикотична антирадиационна активност прополисът е основният фактор, който препятства развитието на заболявания в един обем от около 50 литра, където водят интензивен живот 40 000 до 60 000 пчели и където дневно минават през входа около 100 000 пъти. Влажността в кошера е около 70%, температурата е 37-38 градуса, има високо съдържание на захари – това е идеална среда за развитие на микроорганизми, гъби и плесени.

Събраният прополис служи на пчелите за изолация на някои неочаквани вредители след като са нахлули в кошера и са били убити от пчелите (мишки и гризачи), но са прекалено големи и тежки, за да бъдат изхвърлени извън кошера.

Методика на събиране на прополис (пчелен клей)

Най-често прополис се събира чрез остъргване на горната повърхност на рамките или на стените на кошера с рамкоповдигач. Възможно е над рамките или в семейството да се поставят специални мрежи или решетки, чиито отвори не превишават 5 мм., и които се запушват от пчелите с прополис. Този метод на практика принуждава пчелите да събират и натрупват прополис в отворите на мрежата, чиито размери са съобразени с биологията на пчелите – отвори с размери до 4,5 мм. те запушват с прополис, а такива с размери по-големи от 5 мм. надграждат с восък. След това тези решетки и мрежи се поставят в хладилник. При ниски температури прополисът става чуплив и лесно се отделя от тях. Разтварянето му става с медицински спирт, като обикновено се приготвя 30% тинктура.

Количеството прополис, което събират пчелите зависи от тяхната раса. Известно е, че кавказките пчели събират повече прополис от италианските. И това е лесно обяснимо. Пчелите, които обитават по-студени климатични зони са се приспособили към тях благодарение на качеството им да събират повече прополис. Средно едно пчелно семейство годишно събира от 100 до 300 грама прополис. Цветът му варира от жълто до тъмно кафяво.

Най-честите източници на прополис са тополите, върбите, конският кестен, елдата и др.

Физични свойства на прополис (пчелен клей)

Прополисът е смолисто вещество с блестящ тъмножълт до кафявозелен цвят. Прясноизвадения от кошера прополис представлява мека, лепкава маса. Ароматът, физическите и химичеките свойсва зависят главно от вида на растенията в радиуса на летежа на пчелите. Прополиса има приятен аромат на растителни пъпки, мед и восък, възгорчив и лют вкус и потъмнява при по-продължително съхранение. При горене отделя приятна миризма на смола. При затопляне бързо омеква и става удобен за обработка. При стайна температура се втвърдява, а при по-ниска става крехък. Има относително тегло между 1,112 и 1,136, няма определена точка на топено, но обикновено се топи между 80-105 °С. Разтваря се слабо в студена вода, а в гореща от 7 до 11 %. В етилов алкохол се разтваря 50-75%.

Химичен състав на прополис (пчелен клей)

Прополисът има сложен химичен състав, който все още е дискусионен. Съдържа около 55% растителни смоли, в които влизат – флавоноиди, фенолни киселини и етери. Восъци и мастни киселини 25-35 % от растителен и пчелен произход. Eтерични масла – 10%. Цветен прашец – 5 %, в това число протеини вероятно от полена и свободни аминокиселини – 16 от които повече от 1% от общото им съдържание. А агринин + пролин до 45,8%. Дъбилни вещества, 14 микроелементи – найвече желязо и цинк, витамини – само В3, механични примеси и други – общо 5%.

растителни смоли: флавоноиди,

фенолни киселини,

етери

55%
Восъци и мастни киселини 25-35 %
Eтерични масла 10%
Цветен прашец 5 %

Дъбилни вещества, микроелементи, витамин В3, механични примеси и други

общо 5%

Антибактериално действие на прополис (пчелен клей)

– Bacilus subtilis

– Bacillus de koch – туберкулоза

– Penibacilus larve larwe

– Staphylococcus aureus

– Streptococcus

– Streptomyces sobrinus, Sterptomyces mutans, Streptomyces cricetus

– Saccaromyces cerevisiae – бирена мая

– Escherichia coli

– Salmonella

– Shigella

– Giardia lamblia

– Klebsiella pneumonie

– Bacteroides nodosus – кореново гниене

Антивирусно действие на прополис (пчелен клей)

– Herpes

Съществуват категорични научни доказателства, че лечебни препарати, съдържащи прополис имат противовирусна активност и унищожават или намаляват активността на вируса на херпеса. По-подробна информация може да се прочете на адрес http://www3.interscience.wiley.com/journal/122407621/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

– Influenza

– Newcastle disease

– Potato virus

Нематодоцидно действие на прополис (пчелен клей)

– Ascaris suum – при свине

Антимикотично действие на прополис (пчелен клей)

– Candida albicans

– Epidermophiton

– Microsporium

– Achorion scholeini

Антипротозойно действие на прополис (пчелен клей)

– Paramecium caudatum

– Stylonichia mithilis

– Amoeba limax

– Trichomonus vaginalis

Прополисът притежава и лъчезащитно, противораково и противотуморно дейстие.

Фармакологично действие на прополис (пчелен клей)

– външно на гнойни и възпалителни рани унищожава патогенната микрофлора и неутрализира действието на токсините.

– изменя цитологичната картина на раневия процес

– противовъзпалиелно действие

– анаболен ефект

– снема болевия синдром

– противосърбежно

Методики за лечебно приложение на прополис (пчелен клей)

– Приемане през устата

– Външно приложение

– Електрофореза

– Ултразвук

– Аерозолен метод

– Топлинни инхалации на водна баня с прополис и восък

– Прополисо-восъчни локални топлинни апликации

Допълнителни ресурси за прополис

Прополис облекчава болките в стомаха

Страдащите от хроничен гастрит може да имат по-сериозни проблеми през следващите седем дни. Важно за тях е спазването на диета, бедна на дразнещи стомашната лигавица храни и напитки. Такива са силните подправки, богати на целулоза плодове и зеленчуци, пържени и пушени храни, кафе и газирани напитки. С профилактична, а и с лечебна цел за хората с гастрит е препоръчително приемането 3-4 пъти дневно на гладно на по 15-20 капки клеева тинктура (спиртен извлек от прополис), разтворени предварително в малко вода. Привържениците на лечението с пчелни продукти са установили, че прополисът е изключително богат на вещества с противовъзпалително, противоболково и епителотонично действие. Нещо повече, установено е, че този пчелен продукт упражнява противомикробна активност по отношение на бактерията, която причинява язвената болест и която е налице и при много от хората с гастрит……

Прополис – препарати, показания, противопоказания и начини на употреба

Противопоказания:Алергия към пчелен прашец, пчелен мед, пчелна отрова, пчелно млечице, отделни компоненти на прополис. Нужно е да отбележа, че такива състояния на непоносимост към препарата са изключителна рядкост.

При съмнение за наличие на алергия, първо е необходимо препаратът внимателно да се приложи външно. Ако се появят признаци като зачервяване, сърбеж, подуване – употребата на препарата както външно, така и вътрешно е противопоказана.

Препаратът може да се приема вътрешно или да се прилага външно.

Показания за външно приложение и начин на употреба на прополис

– заболявания на устната кухина – херпеси, афти, гингивити, гингиворагии, пародонтози, глосити, стоматити в т.ч. и радиационни, ангини, болки в гърлото

– заболявания на кожата – повърхностни наранявания, акне, пустули, рагади, херпес

Локалните промени по кожата или в устната кухина могат да се обработват с тампон, който е напоен с 30% прополисов разтвор. Най-добре е да се използват тампони за уши, защото те дават възможност прилагането на прополиса да бъде точно върху поразения участък от кожата или устната лигавица.

Гаргари могат да се правят с 2-4% водно-спиртна емулсия на прополис. 2% емулсия се приготвя като 1 мл. 30% спиртен разтвор се добавя към 14 мл. вода. Това е приблизително 1 супена лъжица. Съответно 4% разтвор се приготвя като 1 мл. 30% разтвор се прибави към 7-8 мл. вода.

Прополис с успех се прилага за заздравяване на венците и зъбите

За предпочитане е венците да се обработват вечер чрез намазване с памучно тампонче, след като се измият зъбите /препоръчителна паста за зъби – Colgate с прополис/ тъй като е възможно зъбите временно да се оцветят по-тъмно.

 

Прополисът може да служи за обработка на декубитални рани

Препарат: 30% спиртен разтвор на прополис. Опаковка от 25 мл. Съдържанието на шишенцето се смесва с маслен разтвор на вит. А в съотношение 1:1

Препаратът се прилага след хирургическа обработка на раната чрез накапване, така че цялата и повърхност да се покрие с фин прополисов филм. Преди прилагане съдът в който е спиртно-маслената емулсия на прополиса трябва енергично да се разклати.

Показания за вътрешно приложение и начин на употреба

– повишаване на имунитета

– гастрити, язви, колити

– инфекциозни стомашно-чревни заболявания

При възрастни в чаша с хладка вода се накапват 30 капки. При деца след 3 годишна възраст в чашата се накапват толкова капки, на колкото години е детето. На повърхността на водата се образува белезникав слой. Това е водно-спиртна емулсия на прополис. РАЗБЪРКАЙТЕ! преди да изпиете съдържанието. Иначе е възможно да получите парене по хода на хранопровода и леки болки в стомаха. Можете преди да погълнете съдържанието на чашата да изплакнете устната кухина. Така освен системния ефект на прополиса след поглъщането му можете да разчитате на още два – дезинфекциращ устната кухина, венците, рино-фарингса, тонзилите. При поглъщане на водно-спиртната емулсия има положителен ефект и върху лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника и червата. Приемането на препарата през устата трябва да се извършва преди храна 20-30 мин. 3 пъти дневно. Приемането по този начин има много добър ефект за профилактика и лечение на простудни състояния.

Share Button