Пчелно млечице

За пчелното млечице по-подробно

Младите пчели на възраст от 6 до 14 дни отделят пчелно млечице от хипофарингиалните си жлези и хранят с него ларвите, от които ще се развият пчели работнички, майки или търтеи. В дейстителност те приготвят два вида пчелно млечице – едното е предназначено за ларвите на бъдещите майки през целия им период на развитие, а другото за ларвите на пчелите работнички и търтеите до тридневна възраст.

В научната литература, както и в интернет пространството, съществуват множество източници, които показват ползата от редовното използване на пчелното млечице при търсене чрез Google по ключови думи броят на откритите страници засягащи темата е 1 350 000. При търсене по ключови думи“пчелно млечице” в българското интернет пространство броят на попаденията е 12 400, а към 16.12.2008 г. вече са 18 000. Темата набира скорост. За това има основателни причини.

Особено интензивни научни работи за установяване на въздействието на млечицето върху живите организми провеждат японски автори. Доказано е въздействието на пчелно млечице върху клетъчните рецептори за инсулина, като по този начин се повлиява благоприятно диабет от II тип.

Съществуват изследователски данни пак на японски автори за положителното въздействие на пчелно млечице при лупус /вълчанка, Lupus erythematodes/.

Не случайно Япония е един от най-големите вносители и консуматори на пчелно млечице, а средната възраст при японците е една от най-високите.

Физични свойства на маточното пчелно млечице

Прясното пчелно млечице е гъсто, пастообразно, непрозрачно вещество с кремавобял цвят. Постепенно добива матово-жълтеникав отенък. Лиофилизираното пчелно млечице е бял до светлокремав, силно хигроскопичен прах. Водните му разтвори притежават същите свойства като и естественото.

Химични свойства на маточното пчелно млечицеПчелното млечицето, предназначено за ларвите, от които ще се отглеждат пчелни майки съдържа 69% вода т.е. 31% сухо вещество, а млечицето предназначено за ларвите за пчели работнички и търтеи 72% вода т.е. 28% сухо вещество.

В прясното пчелно млечице се съдържат:

белтъци 10-18 %
захари 9-17 % от които глюкоза и фруктоза 5-12%
мазнини 1,5-7 %
минерални соли 0,7-1,15 %
албумини и глобулини от 1:1 до 2:1
10-хидрокси-2-деценова киселина 4,83%
Витамини в пчелното млечице

В един грам пчелно млечице се съдържат следните витамини в милиграми:

Витамини Количество в мг Дневни нужди при възрастни
В1 (тиамин) 1,2-7,4 до 18 1,0 – 1,5 мг
В2 (рибофлавин) 6-10 до 28
В5 (пантотенова киселина) 89 – 180-200 до 511
В6 (пиридоксин) 2-10,2
В12 60-105
В9 (фолиева киселина) 0,5-2,2 0,4 мг
С (аскорбинова киселина) 3-5
Н (биотин) 1,6-4
РР (никотинова киселина) 48-125

Установени са в неголямо количество мастноразтворимите витамини А, С, D, Е, К. В по-голямо количество са водоразтворимите от групата (В1, В2, В3, В9, РР). Горните стойности варират в широки граници при различните автори поради ползването на различни методики за определянето им.

Макро и микроелементи в пчелно млечице

Желязо, сяра, магнезий, манган, мед, калий, калций, хром, никел, сребро, кобалт, манган, алуминий, арсен, живак, бисмут и злато.

Получаване и съхраняване на пчелно млечице

Най-добри резултати се получават по метода без осиротяване на пчелното семейство. По този начин се запазва целостта и нормалния живот на семейството, и се избягват биологичните смущения, свързани с отнемането на майката. Производството на пчелно млечице започва в края на пролетта и началото на лятото. В семейството трябва да има много пчели на възраст 5-15 дни и запечатано пило. Развитието и функционирането на жлезите секретиращи пчелно млечице, е невъзможно без обилна белтъчна храна – прашец и обилно нектароотделяне. При липсата им пчелите се подхранват със захарен сироп и прашец.

Съхранение

До 6 месеца пчелното млечице се запазва добре в хладилник при температура от минус 2 до минус 5 °С. При минус 15 до минус 18 °С може да се съхранява до 12 – 18 месеца.

Смесване с пчелен мед в съотношение от 1:10 до 1:100 и съхранение на тъмно в хладилник. Съхраняването и използването на млечице, смесено с пчелен мед е за предпочитане поне по две причини. Първо: В меда млечицето се консервира и по този начин то става много устойчиво на външни температурни въздействия. Може да се съхранява продължително при стайна температура, не на пряко слънчева светлина, както и в шкафове, огрети от слънце. Второ: Комбинираният прием на млечице и натурален пчелен мед има синергичен ефект, т.е. ефект при който 2 + 2 = 5. Най-вероятна причина за това е наличието на различни микроелементи и др. съставки в пчелния мед, които служат като коферменти на ензимните системи на човешкия организъм. В млечицето, от друга страна има много хормоноподобни вешщества, които влияят пряко на метаболизма и на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна.

Най-добре се съхранява лиофилизираното пчелното млечице с водно съдържание под 5%. Тъй като е силно хигроскопично се поставя в херметически съдове от тъмно стъкло, но не изисква специална температура.

Свойства на пчелното млечице

Противомикробни:

– Streptococcus aureus

– Streptococcus haemoliticus

– Staphilococcus

– Corinelocterium difteriae

– Tripanozoma kruci – сънна болест

– Micobacterium tuberculosis –

Антивирусни:

– Virus influenzаe – грип

Антипротозойни:

– Infusoria

– Amoeba – дизентерия

– Paramecium cauditum

Пчелното млечице като хранително и профилактично средство

Представлява високохранително и лесно усвоимо от организма вещество. Съдържа необходимите за нормално съществуване елементи.

Усилва апетита, повишава обмяната на веществата, създава бодрост, настроение и прилив на сили, повишава имунната защита, подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.

Фармакологична активност на пчелното млечице

Доказано е активното влияние на пчелното млечице върху обмяната на веществата, регулацията на ЦНС и тъканното дишане. Повишава работоспособността, намалява отпадналостта и умората, увеличава масата на тялото, ускорява растежа, подобрява апетита и съня. Пчелното млечице стимулира действието на двата отдела на вегетативната нервна система – симпатиков и парасимпатиков в резултат на което нормализира кръвното налягане. При страдащите от високо кръвно налягане го понижава и обратно. Увеличава еритроцитите, ретикулоцитите и хемоглобина в кръвта. Способства за изработване на надбъбречния хормон адреналин. При системно приемане на пчелно млечице се наблюдава регулиране на обмяната на веществата, съкратителната способност на сърдечния мускул, разширяване на коронарните съдове и гладката мускулатура на бронхите. Регулира усвояването на глюкозата в организма и мастната обмяна. оказва влияние върху ендокринната система, половата фригидност, лактацията и дълголетието.

Фолиева киселина, витамин В9

На адрес http://www.umm.edu/altmed/ConsSupplements/VitaminB9FolicAcidcs.html#t могат да се намерят множество основания за приемане на фолиева киселина в състава на пчелното млечице. В него съотношението на витамините от група В е максимално балансирано, което води до максимално полезно въздействие върху организма.

Тук в телеграфен вид изброявам заболяванията, за които с голяма доза основание се счита, че са провокирани от понижен прием или повишен метаболизъм на фолиевата киселина в организма.

Болест на Алцхаймер
Гръдна жаба /исхемична болест на сърцето, Angina pectoris/
Атеросклерозис
Рак на гърдата
Изгаряния
Дисплазия на шийката на матката /Предраково състояние на шийката на матката/
Колоректален рак /Рак на дебелото черво/
Болест на Crohn
Депресивни състояния
Хиперхолестеролемия
Инфаркт на миокарда
Остеопороза
Улцеро-хеморагичен колит
Спонтанни аборти
Невъзможност за забременяване поради ниска активност или недостатъчно количество на сперматозоидите

Цитирам и дневните дози, необходими на деца, възрастни, бременни и кърмачки

  • кърмачета до 6 месечна възраст: 65 mcg
  • кърмачета от 7 до 12 месеца: 80 mcg
  • деца от 1 до 3 години: 150 mcg
  • деца от 4 до 8 години: 200 mcg
  • деца от 9 до 13 години: 300 mcg
  • подрастващи от 14 до 18 години: 400 mcg

Възрастни

  • 19 години и повече: 400 mcg
  • бременни: 600 mcg
  • кърмачки: 500 mcg

Американската Национална Здравна Служба препоръчва всички жени, които планират бременност да поемат по 400 микрограма (0.4 mg) фолиева киселина дневно. Това може да предотврати до 70% от някои сериозни увреждания по рождение /palatum fissum, разцепване на небцето, вълча паст, заешка устна, разцепване на устната, spina bifida, мозъчни малформации, менингоцеле, менингомиелоцеле и др. Поради това, жената се нуждае от фолиева киселина преди да забременее. Ето защо трябва да приемате фолиева киселина дори, ако не планирате бременност скоро. Особено внимание се обръща, че употребата на алкохол дори в минимални дози рязко намалява количеството на фолиевата киселина в организма на бъдещата майка с всички произтичащи от това фатални последици за нейното дете.

Share Button