Акупресура

6

Повече от четири хиляди години акупресурата е част от китайската медицина. Акупресурата е основна техника в традиционната китайска медицина, която като цяло се базира на същите основни идеи като акупунктурата. Тя представлява оказването на физически натиск върху определени точки по повърхността на тялото с помощта на пръсти, длани, лакти и различни уреди. Тя е лечебен метод, при който човешкият организъм представлява енергийна система, а човешката енергия минава по различни пътища (меридиани). Подобно на кръвообращението, според китайците съществува и поток на енергията по меридианите. Този енергиен поток обаче е изложен на колебания, обусловени от външни и вътрешни фактори като време, сезон, болест и конституция.

419

Този метод на лечение представлява притискане на определени точки от тялото с пръсти или ръце, за да се промени вътрешния поток на една предполагаема жизнена сила или енергия, наречена „ци” (chi), като усилва, успокоява или премахва блокажите на този поток. Акупресурата е един от редовно използваните лечебни методи в традиционната китайска медицина (ТКМ) – система от здравни грижи, възникнала в Китай преди хиляди години и все още широко практикувана в азиатските страни.
Според ТКМ акупресурните точки са подредени линейно в 14 меридиана или пътечки. Дванадесет от меридианите са двустранни, огледално разположени от двете страни на тялото, съдържащи еднакъв брой точки. Останалите два са единични, разположени по средната линия на тялото.

2Мерната единица в китайската медицина се нарича “цун”, като всичко се измерва в “цунове”. Те се изчисляват спрямо определени костни или анатомични ориентири. Един “цун” е ширината на палеца на дадения индивид. Ширината на четирите пръста на ръката се равняват на три “цуна”.

 

Тези 14 меридиана не съответстват на никакви познати физиологични процеси или анатомични структури на тялото, като нерви или кръвоносни съдове. Въпреки това, някои проучвания показват, че акупресурата може да бъде ефективна при голям брой здравни проблеми, включително гадене, болка и слабост, свързана с инсулт. Една точка може да бъде притискана, за да облекчи отделен симтом или състоянието или, за да се подобри общото състояние на организма, в определена последователност могат да бъдат активирани серия от точки.

11 9 8

Акупресурата може да се прилага от обучени в тази техника лица или да се практикува в домашни условия. Силата на притискане на различните точки е различна, но обикновено повечето точки се активират чрез постоянен, насочен надолу натиск, продължаващ една до две минути. Ако прилагате натиск върху точка няколко пъти последователно, завършете този процес върху едната страна на тялото, преди да преминете на същата точка от другата страна.
Рисковете при акупресурата са минимални, при условие, че се спазват съответните правила. По време на бременност точките при Далака и Дебелото черво не трябва никога да се използват. Избягвайте изцяло коремната област, ако е възможно. Никога не прилагайте натиск върху отворени рани, разширени вени, тумори, възпалена или инфектирана кожа, пресни оперативни рани или върху места, където има съмнение за счупена кост.

3

Share Button