Боуен Терапия

http://bowen.bg/

Техниката Боуен Bowtech – the Original Bowen Technique and Bowenwork

Техниката Боуен е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване и представлява холистична терапия, която стимулира потенциалната способност на тялото да се самолекува. Том Боуен (Австралия) започва да я развива и прилага от 1950 до смъртта си през 1982.

Неговите близки приятели Oswald и Elaine Rentsch спазват обещанието си да съхранят и популяризират впечатляващото постижение на Том Боуен като създават академия “Bowtech” за обучение по Боуен техниката в нейната непромемена оригинална версия. Гениалността на Том Боуен се състои в откритието му, че при дълбоко и цялостно отпускане на тялото се задействат вродените лечебни механизми за справяне с всякакви състояния на дисбаланс като започва процес на „реформатиране“.

Техниката Боуен внася изцяло нова концепция за работа с тялото и впечатлява с простота, ефективност и устойчивост. Терапията Боуен е мануална, но не е масажна. За разлика от много други мануални терапии, при които терапевтът има основна роля, при техниката Боуен терапевтът има минимална намеса.

Добре познатият афоризъм в архитектурата “По-малкото е повече” на основоположника на модерната архитектура Лудвиг Мис ван дер Рое съвсем естествено би могъл да се пренесе като лайтмотив и за техниката Боуен.

Дори и минималните намеси или импулси могат да доведат до значителни промени в цялата система на човешкото тяло, ако са поставени точно и прецизно. Процесът, иницииран от Боуен, не се ограничава до конкретните физически симптоми, въпреки че полето на въздействието е тялото, а обхваща емоционалните, когнитивните и духовните аспекти на човешката същност в цялостен смисъл.

Защо влияе Боуен техниката?

Фасцията и клетъчната памет на тялотоНай-съществената характеристика на Боуен терапията е, че тя повлиява цялото тяло чрез балансиране на автономната (вегетативната) нервна система. ВНС контролира над 80% от телесните функции и процеси в организма, и е много податлива на външни стресови фактори. Вегетативната нервна система се състои от два дяла – симпатикова и парасимпатикова.

Повечето хора живеят в постоянно състояние на висок стрес и в доминанта на симпатиковия дял. Том Боуен е установил, че възстановителните процеси в организма се задействат в режим на релаксация, т.е. когато във вегетативната нервна система настъпи промяна от симпатикова към парасимпатиковата доминанта. А техниката Боуен катализира точно тази промяна!

Боуен провокира тялото да се реорганизира чрез клетъчната памет, за да възстанови своето естествено и здравословно състояние. Боуен стимулира проприоцепторите и ноцицепторите на организма. Тези влакна от периферната нервна система трябва да защитават организма и по този начин стимулират и собствените му сили. От особено значение за ефекта на Боуен са ноцицепторите. Те „съобщават“ за дразнители, които потенциално могат да увредят тялото. Нонцицептори се намират в повечето тъкани на тялото, но са преобладаващи във фасцията. Това е съединителна тъкан, която обгражда и поддържа мускулите, тъканите и другите органи на тялото.

Тъй като фасцията е цялостна мрежа, възпаление на дадено място може да означава не само локален проблем, а и на друго място по веригата. Фасцията създава пространство между мускулните групи, отделните мускули и отделните мускулни влакна, позволявайки оптимално и здравословно движение на течностите към всички мускули и стави. Фасцията играе важна роля в мускулната координация, стойката на тялото и общата структурна и функционална цялост.

Боуен движението, който прилага терапевтът, се прави на нивото на повърхностната фасция, която е разположена в подкожието и въздейства на мускулите и съединителната тъкан. По този начин нонцицепторите във фасцията и съединителната тъкан се стимулират да предадат позитивни импулси до мозъчната кора, която разпознавайки тези сигнали, инициира оздравителен процес.

Хармоничен вибрационен модел

От своя страна тялото може да бъде сравнено със сложен музикален инструмент, който изисква адекватна настройка за правилна функция. Основният механизъм на Боуен техниката може да се разглежда като резонансният модел, демонстриран от струнните инструменти. Точката, където се държи струната, създава вибрационен модел, който корелира с определена честота. Всички музиканти знаят, че намирането на конкретната точна точка върху струната е от решаващо значение, защото малко отклонение ще създаде съвсем различна честота или тон.

Както музикантът трябва да постави пръстите си на точното място върху струната, така и Боуен терапевтите трябва да извършват прецизно всяко конкретно движение. Така структурите на тялото ще бъдат правилно активирани, за да се постигне пълен „отговор“ на организма от Боен техниката.

Смята се, че Боуен движенията създават вибрационни модели, които съответстват на определени части на тялото. Тялото се опитва да промени вибрацията си, за да съответства на тези идеални вибрационни модели, като по този начин се привежда в хармония.

Процедурата

Процедурата Боуен продължава до 1 час като пациентите са в легнало положение. Терапевтът прилага серия от леки, прецизни, неинвазивни движения с пръстите или палците на ръцете на точно определени места от тялото. Тези нежни движения имат за цел да „обезпокоят“ мускулите, съединителната тъкан и фините енергии в тялото като по този начин създават баланс и стимулиращ енергиен поток. Затова не терапевтът е този, който прави действителната терапия, а самото тяло, което реагира.

По време на процедура пациентите често чувстват дълбока релаксация и/или се чува силна перисталтика. И двете състояния са индикации за освобождаване от стреса и преминаване към парасимпатиковото влияние. Тази промяна би могла да обясни отчасти общата констатация, че няколко процедури Боуен активират процеса на възстановяване в ситуации, при които излекуването на травма, болест или хирургична намеса е спряло или е достигнало определен етап.

Поради специфичния принцип на действие на техниката Боуен процесът на въздействие и продължаващият „отговор“ на организма имат така наречения депо ефект за около 7 дни в най-общия случай. През този период не е препоръчително да се предприемат други форми на мануална терапия, тъй като те могат да намалят ефикасността на Боуен процедурата.

Значението на 2-минутните паузи

Най-фундаменталният принцип на Боуен терапията е, че тялото се нуждае от време, в което да е в пълна релаксация, за да може мозъкът да обработи информацията, която терапевтът задава с конкретното движение.

Този елемент от процедурата, който позволява на тялото да почива за няколко минути, инициира процеса на възстановяване и е изключително важен. Продължителността на всяка пауза варира при различините пациенти. Това е така, защото за да се направи всяко следващо Боуен движение е необходимо реакциите от предходното да са отминали. Реакциите може са най-различни при всеки пациент, но ето едни от най-честите: усещане за затопляне в зоната на движението, усещане за изтръване или следният интересн коментар “Имах чувството, че ръцете Ви са все още там”.

Какво не е Боуен техниката?

Оригиналната техника Боуен не е масаж, тъй като натискането или дори продължителното докосване около наскоро извършеното движение може да попречи на неговата ефективност. Движенията не са по-дълбоки от фасциите на повърхностно достъпните мускули и е нужен само прецизден и правилно дозиран натиск.

Боуен не е хиропрактика, тъй като няма корекция на костната структура. Повечето терапевти и много пациенти наблюдават гръбначно движение, но това е доказателство, че тялото се приспособява отново.

Повечето Боуен движения се припокриват с акупунктурни точки и някои на практика пресичат два или три акупунктурни меридиана едновременно. Припокриването на тези две системи може да обясни много силния енергетичен компонент на техниката и нейния ефект върху вътрешните органи.

Физиотерапията препоръчва на пациентите разнообразни упражнения и терапевтите са насочени към конкретни проблеми. Смята се, че това са техниките, които постигат добри резултати. За разлика от тях Боуен е поредица от леки движения, които стимулират тялото да реши собствените си проблеми.

Някои точки при Боуен техниката са подобни на терапията с „тригерни“ точки, но повечето тригерни точки се намират в центъра на мускулите, докато Боуен движенията се извършват главно там, където има два мускула или мускулни групи, които се припокриват.

Боуен терапията не е лимфен масаж, въпреки че след процедури лимфният поток се освобождава.

Целта на Боуен терапията не е да въздейства за емоционалното освобождаване, но мнозина пациенти съобщават, че най-удивителният резултат е „олекотяване“ на духа им и фино преобразуване на неприятните емоционални модели. Много терапевти съзнателно се фокусират върху това взаимодействие между физическото и емоционалното, опитвайки се да докоснат това, което се крие зад защитната стена на напрегнатата мускулатура. Боуен техниката потвърждава, че най-доброто въздействие се получава от най-малко застрашаващия подход.

Състояния, които се повлияват много добре от терапията

Боуен техниката е лека, неинвазивна, безопасна практика и работи добре с всички хора от новородени до възрастни.
Терапията Боуен може да постигне облекчение, както при остри, така и при хронични проблеми, и го постига холистично чрез заложените в тялото лечебни механизми.

– Ставите обикновено се самонаместват – без да имаме манипулации на ставите и костите.
– Мускулните напрежения и разтежения се облекчават и се възстановява нормалния лимфен поток – без мускулите да се стискат и масажират.
– Меридианите показват моментално подобрение – без методиката да е базирана на меридианите и да включва акупунктура или акупресура.
– Наблюдава се дълбока психическа релаксация и балансиране на вегетативните функции на тялото.

Състоянията, които се повлияват добре от Боуен терапията, са: мускулно-скелетните проблеми като „замръзнали“ болки в рамото, гърба, врата и кръста, проблеми на коляното, травми от пренапрежение, храносмилателни проблеми, мигрена, безплодие, стрес – напрежение, проблеми с щитовидна жлеза, симптоми на астма – бронхиални симптоми, спортни травми, инсулт, проблеми с бъбреците, остра и хронична умора и други.

Въпреки множеството положителни резултати при различни пациенти Боуен терапията не би трябвало да се разглежда като универсална панация. Редица индивидуални характеристики при всеки човек са съществени и определят, дали една терапия е подходяща за него или не. Ако тялото реагира на Боуен терапията, то тя ще стимулира процеса на възстановяване. Ако организмът не реагира, то няма да му навреди.

Share Button