Рефлексотерапия

13 12Рефлексотерапията е такъв вид терапия, при който, чрез третиране на определени зони на повърхността на тялото се оказва въздействие върху определени вътрешни органи и структури, които обикновено са далеч от мястото на въздействие. Съществуват различни области в човешкото тяло, където в събран вид са проектирани тези рефлекторни зони. Това са дланите, ушните миди, лопатките, областта на гръбначният стълб и други. За всяка от тези области има разработена система , която определя локализацията на рефлекторните зони, методите на въздействие, както и терапевтичните ефекти. Безспорно обаче една от областите има водещо значение. Това именно е областта на ходилата. Нейната обширност, ясната локализация на зоните, както и безспорно доказания терапевтичен ефект, я правят една от най-често използваните терапии в рефлексологията, като често под името рефлексотерапия се разбира именно терапията чрез въздействие върху рефлекторните зони по ходилата! Това е и терапията на която ще спра вниманието ви, и терапията, която ще имам предвид по-надолу използвайки термина рефлексотерапия.

8 4 1Множество зони на стъпалото са поставени в особено рефлексно отношение към определени части на тялото и неговите органи. Това се констатира, както при диагностицирането, така и при терапията. За съжаление обаче много хора гледат на стъпалата си като на последното нещо за което трябва да полагат грижа. Те често са поставени в тесни, непроветливи и неудобни обувки, притиснати, изранени, загрубели. А те се явяват една структура имаща голямо значение като изходен пункт за откриване на тревожен сигнал и за лечебна намеса. Естествено обработката на стъпалата в началото предизвиква учудване у много от пациентите, особено когато проблема е съвсем на друго място, но после, следа като се усети болезненото, но благотворно усещане и се изпита терапевтичния ефект, скептицизма бързо изчезва. Особено ценно и необходимо е обработването на стъпалата при една определена серия от страдания като, проблеми с опорно-двигателния апарат, увреди на гръбначния стълб, на междупрешленните хрущяли, при смущения в дихателната, храносмилателната и пикочо-половата системи, при проблеми в развитието на децата и ред други.

Болезнеността на определена зона на стъпалото може да говори за няколко неща:

-първо, за претоварване и травмиране на самите тъкани и структури на стъпалото.

-второ, за проблем в органа, чиято зона е чувствителна. Този проблем ,от своя страна, може да се дължи на:

-натоварване на органа в незначителна доза, или наличие на по-ранна увреда.

-моментно функционално претоварване на съответния орган, на очите, при прекалено гледане на телевизия, на сърцето, при силен емоционален стрес, на черния дроб, при препиване и т. н.

-функционално заболяване на дадения орган, трайно отклонение от физиологичните норми, подлежащо на връщане към нормата.

-органично заболяване на съответния орган, обикновено увредата е необратима, но може да се работи за компенсаторно вкарване на увредения орган във физиологични норми на действие.

Възоснова на гореизброеното, ще кажа че за пациента е добре винаги да си мисли, че проблема е вследствие на моментно пренатоварване и скоро ще отмине, а за терапевта да провери, чрез други методи състоянието на дадения орган.

11 10 9

Рефлексотерапията както други методи на лечение не е панацея, но често ефекта е определян от самите пациенти като „чудо“. Един прекрасен консервативен метод за лечение , който може да се използва, както самостоятелно , така и в комбинация с ред други терапии.

Едно основно предимство на метода е , че когато има проблем там където е противопоказана директна намеса ние можем да влияем дистанционно чрез стъпалата и така да облекчим състоянието.

Накрая ще кажа,че и без да има изявен проблем,един цялостен и професионален масаж на ходилата, ще повлияе на всички органи и системи, като ги тонизира, активизира и хармонизира. Тоест, ще доведе до цялостно усещане за жизненост и комфорт.

Обръщайте внимание на вашите стъпала, подарете им масаж, те ще ви се отблагодарят!

3

Share Button