Mануална терапия

Joe-Banner-1

Мануалната терапия е алтернативен начин за лечение на проблеми с гръбначния стълб и периферните стави. Името идва от латинската дума „manus“, която означава ръка.

Мануалната терапия в различните си форми съществува още от древни времена, когато са я прилагали на войниците преди важни битки. При мануалната терапия терапевтът ви лекува с „наместване“, „притискане“, „усукване“ на гръбнака и крайниците. При подходящо проведено лечение мануалната терапия може да ви избави от редица болежки.Често хората бъркат мануалната терапия с масажа, което е абсолютно грешно. Масажът има релаксиращо и отпускащо действие, което е страхотно като допълнение към лечението на редицата заболявания. Мануалната терапия е с изцяло лечебна цел и релаксът се явява като вторичен ефект. Понякога дори може да не се усети веднага.Мануална терапия се прилага при зрели хора, дори е добре да са минали 30 години, за да са напълно укрепнали костите и ставите. Ако не се налага специално лечение, профилактично е добре да посещавате мануален терапевт 1-2 пъти годишно. Така ще поддържате здравословното си състояние в кондиция и ще предотвратявате редица усложнения, до които води съвременният начин на живот.Ако решите да ходите на мануална терапия, трябва внимателно да проучите специалиста, който искате да посетите. Има много шарлатани, които буквално може да ви докарат до легло, ако не ви наместват правилно.

11 97

 

 

 

 

Мануалните терапевти са специалисти, които имат специално образование и квалификация, а не просто хора, които разтриват добре.Никога не започвайте процедури по мануална терапия при човек, който не ви е погледнал изследванията и снимките. За да се прави правилно, трябва много внимателно да се познава здравословното състояние на пациента – засегнатите участъци от гръбначния стълб и процесите, които се случват в организма.

Кога не трябва да се прилага мануална терапия?

  • Мануалната терапия не трябва да се прилага при дискова херния, остеопороза, възпалителни процеси на ставите, навяхвания и счупванията. Особено е противопоказно, когато ставите и връзките трябва да си почиват, да прилагате мануална терапия.
  • Мануалната терапия задължително трябва да ви е назначена и проведена от специалист. Само назначението и произволното избиране на терапевт е почти сигурна гаранция, че не само няма да подобрите състоянието си, но може и да го влошите. Преди да започнете курса процедури, трябва да ви бъдат направени поредица изследвания и снимки, за да се знае, че мануалната терапия е подходяща за вас.
  • Мануалната терапия е алтернативен и много успешен начин за лечение и поддържане на добра здравословна форма. Ако страдате от гръбначни или ставни проблеми, преди да се отправите към сериозните манипулации и лекарствата, се посъветвайте с кинезитерапевт или травматолог дали няма да ви е от полза мануалната терапия.

Неточната диагностика и липсата на добра квалификация могат да доведат до инциденти при провеждането на мануална терапия.

„Макар резултатите от този вид терапия да са много добри, не са изключени и инциденти. Те са рядкост, но специалистите по света обръщат внимание и на този проблем

Провеждането на мануална терапия при неуточнена патология може да доведе до съдови инциденти, включително до пареза или парализа. Ето защо добрите специалисти се стремят да диагностицират пациента колкото е възможно по-точно.

Мануалната терапия се свързва преди всичко с кинезитерапията и хиропрактиката. Това са системи от ръчно извършвани манипулации, които действат на ставно-мускулно ниво. За да ги прилага даден специалист, той трябва да познава идеално анатомията на човека, цялата инервация и т.н.

Мануалната терапия трябва да се провежда много внимателно при пациенти с дискови хернии. В противен случаи тя може да доведе до задълбочаване на проблема, както и до пареза или до проблеми с уринирането. При стандартните масажи, макар и да са ръчни манипулации, не може да се стигне до такива инциденти, дори когато те не се правят от специалисти. Там в най-лошия случай може да се получи синина, ако масажистът е приложил малко повече сила

Независимо че това е официалната регламентация за практикуване на този вид лечение, у нас има народни лечители, които го прилагат, без да са достатъчно компетентни. Това крие известни рискове за пациентите, тъй като може да се стигне до инциденти като парализа на крайниците, проблеми с уринирането и дори смърт.

Share Button