При техниката Боуен е важна мотивацията

Николай Колев по БНР: При техниката Боуен е важна мотивацията на пациента.

В предаването на “Часът на здравето” разговаряхме с кинезитерапевта Николай Колев за техниката Боуен –  холистична терапия, която се състои от движения, изпълнявани с палците на ръцете по точно определени места от тялото.

“Техниката е измислена от покойния Том Боуен в средата на миналия век. Тя се състои от много нежни, деликатни, нетравмиращи въздействия на определени части по тялото. Въздейства се по специфичен начин върху кожата и подкожието, с което се постига солиден оздравителен ефект върху множество здравословни проблеми, без да травмира или по някакъв начин да уврежда тъканите, да травмира пациента“, каза Николай Колев.

По думите му, спектърът от проблеми, които повлиява техниката, е много широк, защото влияе на вегетативната нервна система.  Колев посочи, че вегетативната нервна система контролира около 80% от процесите в нашия организъм. Тя се състои от два дяла – симпатиков и парасимпатиков, и те трябва да са в баланс. Когато по една или друга причина балансът се разруши, започват различни здравословни проблеми, казва Николай Колев.

Голяма част от хората не знаят, че имат проблем той се казва вегетативна дистония. Пациентът чувства болка, неразположение, има чувството, че ще колабира, получава паник атаки. Симптоматиката е разнолика – ходи по доктори и му казват: “здрав си, нямаш структурни проблеми”. Дефакто обаче проблемът е функционален, от дисбаланса на вегетативната нервна система. Ако той продължи, с времето се получават и структурни проблеми“, твърди кинезитерапевтът. Той обясни, че с техниката се повлиява тази система. Движенията се извършват върху кожата и подкожието, въздейства се върху фасцията – съединително-тъканна ципа, която обвива целия организъм – всеки нерв, кръвоносен съд и мускул. 

Какъв е механизмът на действие и какви оплаквания може да повлияе, според Николай Колев – чуйте интервюто!

Николай Колев по БНР: Техниката Боуен и какви оплаквания повлиява? Втора част

Има няколко механизма по които работи Техниката Боуен. Основният принцип на въздействие е посредством проприорецепция. Движението Боуен стимулира проприорецепторите, представляващи сетивни влакна в края на периферната нервна система. Проприорецепторите осигуряват възприемането на положението и движението на тялото в пространството и са разположени в съединителните тъкани, мускули, сухожилия, ставни връзки и фасции.

Боуен терапията посредством специфичното боуен движение, може да влияе на: Механорецептори Телца на Голджи: Намират се в: мускулно-сухожилните преходи (повече към мускулната част), апоневрози, сухожилия, лигаменти, ставни капсули. Реагират на: бавен, силен и дълбок натиск Отговор: локална инхибиция и понижаване на мускулния тонус за работената структура. Боуен терапията посредством специфичното боуен движение, може да влияе на: Телца на Пачини: Намират се в: твърдата и дълбока съединителна тъкан – дълбока миофасция, сухожилия, лигаменти, ставни капсули (дълбоките слоеве), мускулно-сухожилни преходи (повече към сухожилната част). Реагират на: внезапно освобождаване на натиска и промяна в налягането, вибрации, компресии и освобождаване Отговор: имат стимулиращ ефект към проприорецепцията, подобряват мускулната координация, активация Боуен терапията посредством специфичното боуен движение, може да влияе на: Телца на Руфини: Намират се в: лигаменти, външния слой на ставните капсули, дура матер, периферни стави. Реагират на: бавно, разтапящо потъване и натиск, чувствителни към стречинг и ножични сили. Отговор: силна, обща инхибиция на симпатиковата активност, подобряване на контрола на движение, възприемат позицията на тялото и крайниците в пространството. Боуен терапията посредством специфичното боуен движение, може да влияе на: Интерстициални рецептори: Намират се в: най-разпространените рецептори в тялото, откриват се навсякъде, дори вътре в костите. Много разпространени са в периоста. Реагират на: 50% реагират на по-силен натиск, 50% реагират на много леко докосване (като с перце). Отговор: потискат болката, особено хронична болка, стимулирането им води до вазодилатация и отделяне на повече кръвна плазма, активират парасимпатикуса.

Share Button